Recomanacions per fer senderisme a Menorca

Començarem el nostre blog fent algunes recomanacions per als aficionats al senderisme. No crec que aportem res  a l’extensa informació que sobre aquesta activitat tan saludable existeix a la web però creim que no hi està més fer un petit recordatori als nostres amics.

– Planifica i programa la teva ruta:

Recopila i analitza tota la documentació al teu abast: Mapes, tracks de GPS, llibres i guies de l’illa. Calcula bé els temps, quant tardaràs en arribar al punt de sortida, que tardaràs a fer la ruta en funció de les capacitats físiques del més lent del grup i en funció també del fet que Menorca t’aportarà molts indrets  que ben mereixen una aturada o una petita desviació del camí marcat. I no deixis a casa ni el mapa ni el gps.

– No deixis d’informar-te de la previsió meteorològica.

Avui dia existeixen multitud d’App ‘s que ens permeten conèixer la previsió meteorològica per als dies en què tinguem previst efectuar les nostres caminades. Això ens ha de permetre una millor planificació de les rutes i del nostre equip.

– Equipa’t de manera adequada a la ruta i a les condicions meteorològiques.

 La roba ha de ser transpirable, que eviti les rascades i ens permeti la màxima mobilitat. El calçat més adequat haurà de tenir una sola gruixuda, impermeable i si pot ser que subjecti bé el turmell per evitar possibles torçades i relliscades.

Durant bona part de l’any però més a l’estiu es fa imprescindible cobrir-nos el cap, portar ulleres de sol i protector solar. I no estarà de més dur a la nostra motxilla algun repel·lent d’insectes.

Mai sobra portar alguna roba impermeable i que també pugui protegir-nos del vent.

Els hiverns a Menorca solen ser suaus però necessitarem roba adequada que ens protegeixi de les inclemències hivernals, aigua i vent principalment. Si ens protegim del fred amb diferents capes serà fàcil anar llevant-nos roba a mida que entrem en calor.

-Porta aigua de sobra i aliment en quantitat adequada a la ruta a recórrer.

Un litre i mig per persona és la quantitat que creiem més correcta. A l’hivern és probable que ens en sobri però una bona  hidratació és bàsica per gaudir d’un dia de senderisme. I no esperis mai a tenir set, millor anar bevent al llarg del recorregut de manera constant.

Pel que fa al menjar, es recomanable haver menjat abans de partir aliments rics en sucres i energia. Durant la marxa és bo anar menjant de manera lleugera. Si ens aturam a recuperar forces millor no menjar de manera abundant. Els millors aliments que ens poden acompanyar són la fuita, els fruits secs, les galetes, la xocolata i les barretes energètiques.

– Respecta l’entorn.

El respecte al medi ambient hauria de ser senyal d’identitat dels caminants però moltes avagades no és així, per això no està de més recordar algunes recomanacions bàsiques de comportament que hauríem de seguir:

– No agafem espècies vegetals ni petits animals. Poden ser espècies endèmiques o d’especial protecció.

– Eviteu sorolls, crits o altres sons que pertorbin la tranquil·litat de l’entorn i dels animals.

– Circuli pels camins indicats, observi la senyalització que pugui existir i respecti la propietat privada. És possible que el camí sigui públic però possiblement l’entorn pel qual passa és privat.

– I com no, les barreres que trobarà en molts llocs, principalment en el camí de cavalls, no les deixi obertes després de passar.

– No abandoni els possibles residus que generi. Porteu-lo al contenidor de reciclatge  més proper.

– Que el nostre pas per Menorca sigui per gaudir-no per embrutar-la.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top